Pačja prsa u umaku od suhih šljiva i kestena

Pačja prsa u umaku od suhih šljiva i kestena



Sastojci za 4 osobe:

4 komada pačjih prsa (po prilici 800 g)
100 g  pečenih i očišćenih kestena
100 g  suhih iskoštenih šljiva
150 ml  crnog vina
80 g  pekmeza od šljiva
30 g  maslaca
ulje, sol, papar

Priprema:
Prije svega, kožu pačjih prsa oštrim nožem nekoliko puta zarežemo, te ih začinimo solju i paprom. U tavi ugrijemo 2-3 žlice ulja i stavimo peći pačja prsa prvo kožom prema dolje. Nakon 5-6 minuta pačja prsa okrećemo na drugu stranu i nastavimo peći na laganoj vatri, kako bi meso iznutra zadržalo ružičastu boju. Nakon još 8-10 minuta (ovisno o debljini prsa) izvadimo ih iz tave i dobro umotamo u alu foliju kako bi zadržala toplinu i sočnost. Na masnoću od pečenja dodamo iskoštene suhe šljive, pečene očišćene kestene, ulijemo crno vino, začinimo solju i paprom, te kuhačom nježno ostružemo dno tave kako bi oslobodili karamelizirani sloj od pečenja. Kada umak zavri ostavimo da na laganoj vatri vrije 2-3 minute, odnosno, dok na pola ne reducira. Zatim u umak dodamo pekmez od šljiva, dobro promiješamo i umiješamo maslac. Kada smo dobili lijepi sjajni umak ugasimo vatru. Pačja prsa iz alu folije izvadimo na dasku, narežemo ih na kriške debljine 5-7 mm, u nizu složimo na tanjure, prelijemo pripremljenim umakom i poslužimo.


I to je to, dobar tek!

Od ponedjeljka do petka u terminu, od 6.55 do 9.20, Subotom ujutro od 10.15 do 12.00

  • Autorska prava © HRT - Hrvatska radiotelevizija. Sva prava pridržana. Impressum
  • Copyright © Croatian Radiotelevision. All rights reserved.